Στη μνήμη των αυτοσήμαντων νεοφιλελευθεροναζιστών

Το Πρώτο Φλέμμα ξεπέρασε κάθε υποδοκία (το αντίθετο της προσδοκίας) και έχει εξώφυλλο ναζίδια και βυζιά, αποδεικνύοντας πως ο πάτος μπορεί να είναι παρακάτω από όσο μπορείς να φανταστείς. Πολύ παρακάτω. Και αυτό με την αγενή χορηγία των ΜΑΤ, που, σαν σε δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας, είδαμε παραταγμένα και ετοιμοπόλεμα, ώστε να βγουν τα χρησιμοποιημενα κουζινόχαρτα σε κυκλοφορία. Και όλα αυτά αφού τις προηγούμενες ημέρες είδαμε και ακούσαμε καθεστωτικά ναζίδια με μανδύα εκλεγμένων αντιπροσώπων όχι αυτοκινήτων, αλλά αυτομάτων (automatons). Αυτομάτων που σαν υπνωτισμένοι οπαδοί τοπικής ομάδας, χειροκροτούσαν τον παρανοϊκό αρχηγό τους, κουνώντας σημαίες. 200 αυτόματα σε έναν μικρό κλειστό χώρο. Κατάντια και ξεφτίλα για την ¨μεγάλη δημοκρατική παράταξή¨τους. Πάντα πατριωτικές σημαίες, αφού αγαπούν πολύ την πατρίδα, ασχέτως αν η μεγαλύτερή τους επιθυμία ήταν οι Έλληνες παραμεθορίων περιοχών και ομογενών να μην έχουν πλέον καμία επαφή με την αγαπημένη των πατριδοκάπηλων Ελλάδα, για την οποία κουνάνε τα σημαιάκια αυτά.

Την ίδια στιγμή που όλη η Ευρώπη, της οποίας τους θεσμούς λατρεύουν σαν θεότητα, τους καταδίκαζε και τους εγκαλούσε. Γιατί ο Γερμανικός τύπος μπορεί να δημοσίευσε οτι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τον αφανισμό κάθε δημοσίου μέσου ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, αλλά το παίζει, τουλάχιστον ακόμα, δημοκρατική και ελεύθερη. Λες και θα μπορούσε ποτέ η ίδια Ευρώπη, που απαιτεί ανοιχτά ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις, να επιστευτεί τον ΓΑΠ ή τον ομότιτλό του της ΝΔ, να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Αν το πιστεύεις αυτό, γιατί δεν μπορεί να το νομίζεις, μόνο θέμα πίστης μπορεί να είναι μια τέτοια άποψη, τότε προφανέστατα ή ζεις σε κάποιο άλλο πλανήτη, ή ζεις σε κάποια άλλη διάσταση. Τα μνημόνια έρχονται έτοιμα και απλά μεταφράζονται εδώ και όλοι οι αποφάσεις είναι προπαρασκευασμένες και προσυσκευασμένες και οι εδώ απλά εκτελούν.

Στην προκειμένη περίπτωση έγινε όμως λάθος. Ο Σαμαράς είχε εντολή να εξολοθρεύσει και την δημόσια τηλεόραση, μετά από όλα τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά. Πήρε λοιπόν στα χέρια του μία δημοσκόπηση και όπως όλες οι δημοσκοπήσεις έτσι και αυτή, είχε σκοπό να πείσει για μια άποψη, παρά να σφυγμομετρήσει την άποψη της κοινωνίας. Δεν το λέω εγώ αυτό, αγαπητέ μου, είναι παραδοχή και των ειδικών αναλυτών δημοσκοπήσεων και το γνωρίζουν και καθηγητές και μαθητές πολιτικών επιστημών.  Δεν είναι μυστικιστική γνώση, ή απόκρυφη, ή θεωρία συνομωσίας, είναι δεδομένο, πραγματικότητα και αδιαμφησβήτητη αλήθεια. Η δημοσκόπηση που πήρε στα χέρια του, της οποίας τον σκοπό λησμόνησε πάνω στην αλαζονεία του, έδειχνε πως η κοινή γνώμη είναι εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης.

Σκέφτηκε τί καλή δουλειά κάνει το επιτελείο των νεοναζιστών που έχει γύρω του. Τόσο καιρό βγαίνουν και λοιδωρούν τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ανάπηρους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες, τις οροθετικές, τους αναρχικούς, όλους μας. Και είχε ευδοκιμήσει η προπαγάνδα, όλη την ημέρα και όλη την νύχτα παντού άκουγες οτι ο δίπλα σου είναι τεμπέλης, άχρηστος, βλάκας και ανίκανος και μόνο εσύ αξίζεις. Αν δεν μπορείς να έχεις εσύ, δεν αξίζει να έχει κανένας. Δεν σε πολυαπασχολούσε που ο δίπλα έχει παιδιά. Έγινες κανίβαλος. Έτσι εύκολα. Άλλοι βέβαια έγιναν κανίβαλοι, για να επιβιώσουν, άλλοι γιατί ο μικρός ψυχοπαθής που έκρυβαν μέσα τους, αυτός ο αυτοσήμαντος, ο παντογνώστης, ο ανώτερος, ο παντάξιος μοναδικός νάρκισσος, βγήκε με φόρα, απελευθερώθηκε και νομιμοποιήθηκε να εκφράζει απέχθεια και μίσος για όλους τους υπόλοιπους, έτοιμος να κατασπαράξει οτιδήποτε τους φαινόταν διαφορετικό και άγνωστο. Ο λεγόμενος και ως νεοφιλελέρας, που απέδειξε επιτέλους και στους πιο ανυποψίαστους, μια και για πάντα, πόσο ίδιος είναι με τους χρυσαυγίτες ναζιστές μαχαιροβγάλτες.

Και κάπως έτσι, αφού πάλεψε το επιτελείο του καθεστώτως για μια κοινωνία κανίβαλων, που έτρεφε ειδικό μίσος ενάντια σε οτιδήποτε δημόσιο, κοινόκτητο, αλληλέγγυο, όμορφο και ανεξάρτητο και αφού ήδη είχαν πετύχει η κοινωνία να μισεί τους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια, σκέφτηκε οτι ήρθε ο καιρός να κλείσει την ΕΡΤ. Σου λέει αυτοί είναι και δημοσιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι. What could go wrong?

Όλα, κακέ μου, ψυχοπαθή φυρερίσκε. Όλα μπορούν να πάνε στραβά. Και όλα πήγαν. Μπορεί να μην έχεις διαβάσει πολύ στη ζωή σου, αλλά ο νόμος του Μέρφυ ήταν μικρό και εύκολο βιβλίο. Μπορεί να μην έπεσε στα χέρια σου, θα μου πεις. Το δέχομαι. Αλλά κανείς δεν βρέθηκε να στο πει? Αυτό το επιτελείο λίγων εκλεκτών ναζιστών συμβουλατόρων που μάζεψες δίπλα σου, δεν έτυχε να διαβάσουν τίποτα στο Twitter που ξημεροβραδιάζονται απειλώντας δημοσιογράφους και βρίζοντας χυδαία ανθρώπους? Αν δεν έτυχε, κρίμα. Ίσως την επόμενη φορά που δε θα ξαναγίνεις τίποτα ποτέ σου, να είσαι πιο προσεκτικός και να τον λάβεις υπόψη σου. Αν και ποιός νοιάζεται. Στα αζήτητα θα πας. Τα 200 ζόμπι που σε χειροκροτούσαν και τα υπόλοιπα ρουσφέτια που έκανες δεξιά και δεξιά, δεν είναι αρκετά να σε κρατήσουν ούτε στη θέση του τρελού της γειτονιάς. Σε λίγο ούτε συνοικιακό ζαχαροπλαστείο δε θα γεμίζεις.

Και κάπως έτσι, ξαφνικά και μαγικά, βρεθήκαμε να ακούμε κλασική μουσική στο μόνο νόμιμο, ¨παράνομα¨ κατηλλειμένο, πειρατικό, δημόσιο κανάλι, ενώ ακούμε, έστω και για λίγο, για τις ιδιωτικοποιήσεις και τους μεγαλοκαναλάρχες. Και ελπίζουμε να ακούσουμε και για άλλα πολλά, όπως ελπίζουμε να αρχίσουμε να συζητάμε για πολύ σοβαρά θέματα με λογικούς όρους. Δεν περιμένω να ζητήσουν συγγνώμη για την κάλυψη της Βίλλας Αμαλία, για παράδειγμα. Περιμένω να μην ξαναγίνει ποτέ παρόμοια κάλυψη όμως, σε ό,τι αφορά τέτοια γεγονότα.

Όπως περιμένω από όλους εμάς που ζήσαμε αυτές τις στιγμές να μην τολμήσουμε να υποτιμήσουμε τους συνανθρώπους μας ξανά. Να μην τους τσουβαλιάζουμε, επειδή τα ιδιωτικά κανάλια μας τους παρουσιάζουν όλους σαν νάρκισσους κανίβαλους έτοιμους να φάνε τα παιδιά των γειτόνων τους. Υπάρχουν και τέτοιοι. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί μοναδικοί, ξεχωριστοί, καθόλου μέσοι, μέτριοι και μεσαίοι άνθρωποι που σκέφτονται, ονειρεύονται και αντιστέκονται. Δεν είναι μια χούφτα, είναι πάρα πολλοί. Και είναι η μόνη ελπίδα.

Για τους πολύ λίγους που έχουν την άποψη οτι ο πολιτισμός είναι άχρηστος αν δεν έχεις να πάρεις γάλα για τα παιδιά σου: άχρηστο είναι να πληρώνεις τα ΜΑΤ που φυλάνε ιδιωτικές εγκαταστάσεις για να βγάζουν εξώφυλλα με τον κασίδα και μετά να σε δέρνουν που διαδηλώνεις επειδή δεν έχεις να πάρεις γάλα για τα παιδιά σου. Άχρηστο είναι να πληρώνεις τους τροφαντούς πολιτικούς να σου λένε ¨μαζί τα φάγαμε¨ ενώ δεν έχεις να πάρεις γάλα για τα παιδιά σου. Άχρηστα είναι πάρα πολλά. Ο πολιτισμός είναι το μόνο στήριγμα, η μόνη ελπίδα, το μόνο φωτεινό σημείο στις κατασκότεινες πόλεις στις οποίες οι εγκληματίες μαχαιροβγάλτες μαχαιρώνουν μετανάστες και παρενοχλούν ομοφυλόφιλους, γυναίκες και ανάπηρους. Ο πολιτισμός, ό,τι και αν σημαίνει για τον καθένα μας αυτό, είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν με ψεύτικα και πλασματικά στοιχεία. Μετά και την ΕΡΤ, πρέπει και ο πιο εύπιστος πολίτης να κατάλαβε οτι όλα τα στοιχεία τους είναι ψεύτικα. Δεν είναι καν στοιχεία. Τα επίσημα, δικά τους στοιχεία έχουν άλλους αριθμούς. Έλεγαν και λένε ψέματα για όλα. Από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα ελλείμματα και την ανεργία και προχθές για την ¨ελλειμματική ΕΡΤ¨.

Η κρίση έχει μόνο ένα σκοπό και στόχο: τις ιδιωτικοποιήσεις και την μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων σου. Των δικών σου προσωπικά, όποιος και αν είσαι. Σαν κάθε καλός δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του, ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του, χρησιμοποίσε το διαίρει και βασίλευε, ενώ έκανε επίθεση σε όλα και σε όλους. Και τώρα τελείωσε η αφαίμαξη και άρχισε η ολοκληρωτική διάλυση. Ωδεία, νοσοκομεία, σχολεία, μουσεία, τώρα θα μοιράσουν στους φίλους τους και τα λίγα που απέμειναν, πριν σε φτάσουν στα 200 ευρώ. Και όσο επαναλαμβάνεις την καθεστωτική προπαγάνδα ¨αφού αυτοί δε με στήριξαν, εγώ γιατί να τους στηρίξω?¨, τόσο περισσότερο θα αγριεύουν. Και αύριο θα πουλήσουν και εσένα τον ίδιο. Και τα παιδιά σου ήδη δεν μπορούν να δουλέψουν, ήδη δεν μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να κάνουν σχέσεις, να έχουν φυσιολογική κοινωνική ζωή και τα απαραίτητα για να ζήσουν. Μην καταδικάσεις και τα δισέγγονά τους. Πρέπει να σταματήσεις εδώ και να το αντιληφθείς μια και καλή οτι ζεις σε κοινωνία. Και η κοινωνία δρα σαν σύνολο, όχι σαν άτομα που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.

Χωρίς την κοινωνία, είσαι ένας κανένας, δεν έχεις να φας να πιείς, να ντυθείς, δεν έχεις φως, νερό, επικοινωνία. Η κοινωνία στα προσφέρει όλα αυτά και τα ανώτερά τους, παιδεία και υγεία. Όσο πολυτάλαντος και να είσαι, δεν μπορείς να ράβεις τα ρούχα σου, να θερίζεις το σιτάρι σου να κάνεις εγχείρηση στην καρδιά σου και να διδάσκεις τα παιδιά σου φυσική ταυτόχρονα. Το πολύ να μπορείς να κάνεις ένα από αυτά. Για τα υπόλοιπα χρειάζεσαι τους άλλους. Να σέβεσαι αυτούς που σου προσφέρουν τα αγαθά σου. Αυτούς που δουλεύουν στα χωράφια. Δεν είναι εκατομμυριούχοι με καγιέν. Οι εκατομμυριούχοι με τα καγιέν είναι αυτοί που σου λένε οτι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα χωράφια είναι εκατομμυριούχοι με καγιέν.

Οι δάσκαλοί των παιδίων σου δεν είναι προνομιούχοι που παίρνουν έναν μισθό και κάθονται όλη μέρα με τα παιδιά σου, χωρίς να τους πληρώνεις. Είναι ήρωες. Εγώ με τα παιδιά σου δεν καθόμουν 8 ώρες, ούτε για 5000 ευρώ την ημέρα. Ούτε εσύ δεν κάθεσαι τόσο με τα παιδιά σου. Τα ξεφορτώνεις στο σχολείο, την γιαγιά, τον παππού, τα βάζεις για ύπνο και περιμένεις τα 10 λέπτα που δεν θα σου σκοτίζουν το κεφάλι να χαλαρώσεις και να αδειάσεις το κεφάλι σου. Και οι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν τα παιδιά τα δικά σου, της αδερφής σου και της γειτόνισσάς σου, τα δικά τους, όλα μαζί. Έπρεπε να είναι πιο ακριβοπληρωμένοι από τις μπουζουξούδες που λατρεύεις.

Πρέπει να απαιτείς να πληρώνεις περισσότερο φόρο, όχι για να τα μαζεύουν οι γαλλογερμανικές τράπεζες, αλλά για να πληρώνονται καλύτερα οι δάσκαλοι και καθηγητές. Στο λέω εγώ αυτό που ούτε έχω παιδιά, ούτε θέλω. Εγώ θέλω να πληρώνω για να έχουν τα δικά σου τα παιδιά καλύτερη παιδεία. Να γίνουν σωστοί πολίτες, να σταματήσουν να ψηφίζουν ό,τι τους λέει ο βλάκας, αμόρφωτος μπαμπάς που ψηφίζει ΝΔ, μπας και ξεμπερδέψουμε ποτέ από αυτούς. Θέλω τα παιδιά σου να έχουν καλή υγεία και σωστή περίθαλψη. Και δεν περιμένω αντάλλαγμα γι’αυτό. Το θέλω γιατί έτσι πρέπει να είναι μια κοινωνία. Θεωρώ ντροπή να πρέπει να κάνεις έρανο για να κάνεις χημειοθεραπείες στο παιδί σου, στο εξωτερικό.

Θέλω εσύ να δουλεύεις λίγες ώρες, να ζεις με αξιοπρέπεια και άνεση και είσαι καλά και ευτυχισμένος. Θέλω να σε βλέπω ευτυχισμένο. Θέλω να μην βρίζεις την κοπέλα στο σούπερ  μάρκετ επειδή έχεις εσύ προβλήματα. Δε θέλω να πεθάνεις εσύ ή να μείνεις στην ανεργία, επειδή είμαι και εγώ άνεργη. Θέλω να μην είναι κανένας άνεργος και να κάνουν όλοι αυτό που αγαπούν. Και δεν στο λέω για να με εκτιμήσεις, δε θέλω την εκτίμησή σου. Θέλω να καταλάβεις οτι πολλοί άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, δεν είμαστε όλοι σαν τον Μπάμπη τον Σουγιά και τον Γιάννη τον Πεταλούδα.

Εμείς είμαστε οι φυσιολογικοί, ο Μπάμπης και ο Γιάννης είναι οι ψυχάκηδες, νάρκισσοι που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα της κοινωνίας για να νομιμοποιήσουν την παράνοιά τους. Αλλά όσο και να τσιρίζουν, παραμένουν εικονική πραγματικότητα. Παραμένουν αυτόματα, bots, κακόψυχα και μισάνθρωπα προβληματικά ανθρωπάρια, κατάλοιπα της θεωρίας του κοινωνικού Δαρβινισμού που μας θέλει όλους σαν τα μούτρα τους. Δεν είμαστε και δε θα γίνουμε ποτέ.

Ο μόνος λόγος που έχεις πολιτικούς είναι γι’αυτό: για να τα οργανώνουν την κοινωνία, όχι για να τα ξεπουλάνε και να τα χαρίζουν όλα στον κολλητό τους, όσο τα παιδιά σου δεν έχουν γάλα να πιούν. Και το ξέχασες. Έχεις ξεχάσει γιατί έχεις πολιτικούς. Αν το σκεφτείς, θα καταλάβεις πόσο άχρηστοι, ανίκανοι και επικίνδυνοι είναι, για εσένα και για τα παιδιά σου. Και ίσως τότε καταλάβεις γιατί είναι απαραίτητο να έχεις δημόσια παιδεία, υγεία, ενημέρωση και πολιτισμό. Γιατί αν είσαι κανίβαλος, θα έρθει και η σειρά σου. Και δεν θέλω να έρθει η σειρά σου. Ούτε εσύ το θέλεις. Μην το αφήσεις να συμβεί.

Η ΕΡΤ είναι το Πολυτεχνείο μας. Και είναι το Πολυτεχνείο των Ευρωπαίων πολιτών, γιατί μετά από την Ελλάδα, στόχος είναι όλα τα υπόλοια δημόσια μέσα της Ευρώπης. Ο στόχος είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων. Και εξαθλίωση όλων, με ολομέτωπη επίθεση, σε μετανάστες, σε οροθετικές, με μειώσεις μισθών, με κατάργηση δικαιωμάτων, με απολύσεις, αυτοκτονίες, ναζιστοποίηση, μπουζουκοποίηση, μακριά από την σκέτη ποίηση, την αλληλεγγύη, το ήθος, την αξιοπρέπεια και όλα όσα κάνουν τη ζωή ξεχωριστή και όμορφη.

Ίσως είναι η μόνη μας ευκαιρία και η τελευταία. Μαζί με αυτήν κλείνουν νοκοσομεία, σχολεία και ωδεία. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για κανιβαλισμούς, δεν υπάρχουν περιθώρια. Αν μέχρι τώρα δε διάλεξες στρατόπεδο, γιατί πρόκειται περί κοινωνικού πολέμου, είναι η τελευταία σου ευκαιρία. Ή με τους καθεστωτικούς νεοφιλοναζιστές ή με τους αξιοπρεπείς μαχόμενους συνανθρώπους σου. Δεν έχεις άλλες επιλογές. Σταμάτα, έστω και τώρα, να παίζεις το παιχνίδι τους. Σταμάτα να τους νομιμοποιείς και να τους αναγνωρίζεις. Ο στούρνος δεν είναι καν εκλεγμένος, αλλά και οι εκλεγμένοι ακόμα κυβερνάνε με 20%. Δεν εκπροσωπούν κανέναν πια, εκτός από τους μεγαλοεκδότες, τους μπάτσους, τους ναζιστές και τους ψυχοπαθείς νάρκισσους, και το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Το αφήναμε πάντα για αύριο, αλλά επιτέλους η δημόσια τηλεόραση πρέπει να επιστρέψει στους πολίτες. Επιτέλους πρέπει να μην έχει δημοσιογράφους που δέχονται εκβιασμούς, για τους οποίους ποτέ δεν μαθαίνουν οι πολίτες. Επιτέλους πρέπει να συζητάμε τα προβλήματα των πολιτών. Επιτέλους πρέπει να μην βλέπουμε ξεδιάντροπους γλύφτες πολιτικών να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Επιτέλους πρέπει να ακούμε αλήθειες και επιτέλους πρέπει να έχουμε λόγο όλοι μας. Όχι άλλο νάρκισσοι που μιλάνε ακατάπαυστα για χρόνια, χωρίς ποτέ να λένε τίποτα, μόνο και μόνο επειδή λατρεύουν να ακούνε τις γκαρίδες των εαυτών τους. Τους σιχαθήκαμε. Και αν κάποιοι τους θέλουν, να τους πάρουν στο σπίτι τους. Εμείς δώσαμε.

*Με την ελπίδα να έχουμε όλη μνήμη.

Σας αγαπώ όλους (μα που χάθηκαν τα χρυσαύγουλα, μέσα σε ποιά σπηλιά να βρίσκονται?),