Αντι-αντι-ρατσιστικός νόμος

Κοίτα να δεις που τα σκυλάκια της Ευρώπης δε μπορούν να πουν ούτε ένα όχι στη μαντάμα Μέρκελε. Τους λέει να ψηφίσουν αντιρατσιστικό νόμο, όχι τίποτε άλλο, για να κρατάνε τα προσχήματα, οτι και καλά εμείς στα Ευρώπας δεν είμαστε ρατσιστές και επιθυμόμεν να έχομεν ισότηταν και άλλες τέτοιες μαλακίες και τζάμπα το πήραμε το Νόμπελ ειρήνης? Τί να κάνει και ο αρχι-ρατσιστής Σάμαρας, αναγκάζεται να αυτοπυροβοληθεί (μεταφορικά, καλέ) στο πόδι, γιατί το σίγουρο είναι οτι αν ψηφιστεί τέτοιος νόμος, έχουμε και βίντεα λέμε, και θα είναι ο πρώτος που πρέπει να τιμωρηθεί. Για παραδειγματισμό. Μετά οι Δ-ένδοιες και οι λοιποί πυροβολημένοι συγγενείς, για τον ίδιο λόγο. Νομιμότητα δε φωνάζει τόσο καιρό το τρίο Μαλάκα? Πάρε νομιμότητα.

Αλλά το ξέρεις, φυσικά, οτι δε θα συμβεί αυτό, έτσι? Να μη δουλευόμαστε μεταξύ μας. Αν ήταν να συμβεί αυτό, θα έπεφτε αύριο η κυβέρνηση και θα έβγαιναν αυτόματα εκτός νόμου, μη σου πω και νομού, σχεδόν όλα τα κόμματα και οι τελείες και οι περισπωμένες και οι οξείες, όλοι -ΣΧΕΔΟΝ, λέμε, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Γιατί τα χρυσαύγουλα αυτοί τα βγάλαν παγανιά, αυτοί τα προωθούν, αυτοί συνεγράζονται μαζί τους, αυτοί τους επιτρέπουν να σκοτώνουν, να βιάζουν, να εκβιάζουν και να κλέβουν χωρίς να τους ακουμπάει κανείς. Εξυπηρετούν τα αυγά, αυτό νομίζω το εμπεδώσαμε και οι πιο αργοί από εμάς. Οι ψηφοφόροι τους δεν είναι αργοί, είναι βλαμμένοι, οπότε είναι εκτός της συζήτησης.

Από την άλλη, είναι πολλοί που ακόμα συζητάνε για το αν η ΔΗΜΑΡ είναι αριστερό κόμμα και αν διαφυλάσσει τα κεκτημένα του λαού και άλλες τέτοιες μαλακίες που λένε μεταξύ τους για να δικαιολογούν την έλλειψη κρίσης και λογικής που τους διακατέχει, οπότε ποτέ δε μπορείς να ξέρεις. Όταν, όμως, ο πνευματικός κόσμος ενός τόπου και χρόνου είναι εκτός τόπου και χρόνου, ψιλοδικαιολογούνται οι ευεπηρέαστοι και εύπιστοι που ακολουθούν και θαυμάζουν κουφάρια να πιστεύουν και 500 μαλακίες. Τζάμπα είναι, εύκολες λύσεις προσφέρουν, σε ηλίθιους απευθύνονται, οπότε γιατί όχι?

Ξέφυγα, για άλλη μια φορά και δε με μαζεύεις. Θα σταματήσω να σε έχω για αναγνώστη μου στο λέω. Μια δουλειά έχεις να κάνεις, να με επαναφέρεις στην τάξη, και ούτε αυτό δε μπορείς να κάνεις καλά. Γιατί φταις, για όλα φταις. Εσύ, μόνο εσύ. Τώρα μη μιλάς, σκάσε, σκύψε το κεφάλι και σεβάσου τους πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες που σου επιβάλλουν. Σιωπή, αναιδέστατε, που θέλεις να έχεις και άποψη. Μαζί τα φάγαμε, τα αυγά δεν είναι ναζιστές αλλά αγαπάνε την παρτίδα, οι ειδήσεις σου λένε την αλήθεια, υπάρχει μια απόλυτη και μοναδική αλήθεια, η τριτοκοσμοκομματική θέλει το καλό σου και το καλό της παρτίδος, ο Δ-ένδοιας και το συνονθύλευμα αγαπάνε την νομιμότητα και σε προστατεύουν από τους εχθρούς του έθνους και σε εσένα αξίζουν τα καλύτερα και οι άλλοι να ψοφήσουν. That escalated quickly. Ίσως και όχι, είναι υποκειμενικό το θέμα, βλέπεις. Για εμένα είναι κάπως έτσι, για άλλον είναι υπερβολικά, για τον παραπέρα ποτέ δε συνέβησαν αυτά και είμαστε μαι ευχάριστη ατμόσφαιρα, είμαστε.

Και κάπου εδώ φτάνω στο κυρίως θέμα μου. Γιατί όλο αυτό ήταν πρόλογος. Αλλά δεν τον πουλάω, τον χαρίζω, γιατί έχω μεγάλα βυζιά και χίλιοι καλοί χωράνε. Υπερβολές, θα μου πεις. Πάνω από δύο τη φορά, θα παίξει στριμωξίδι και θα είναι άβολα. Η πρόθεση μετράει, όμως, τουλάχιστον έτσι λένε. ‘Αλλοι αναφέρονται και στην χειρονομία, αλλά δε θέλω να γίνω αισχρή, έχουμε και ένα επίπεδο. Χαμηλό, μεν, αλλά το έχουμε. Λοιπόν, το θέμα. Το θέμα είναι οτι ο νόμος αυτός ποτέ δε θα επιτρέψουν να τους φέρει αντιμέτωπους με την δικαισύνη (λέμε και κανένα αστείο, οτι υπάρχει τέτοιο κόνσεπτ και εφαρμόζεται κιόλας), ή έστω να τους φέρει σε δύσκολη θέση. Οπότενες το μικρό σατανικό μυαλό μου σκέφτηκε τί πραγματικά θα γίνει με τον νόμο.

Δες, κοίτα να δεις και βλέπε. Αρχικά, η διατύπωση θα είναι τόσο ασαφής και αόριστη, που κανείς δε θα μπορεί να καταλάβει τζίζας. Δηλαδή θα μπορείς να καταδικάσεις τους πάντες και κανέναν, ανάλογα με τα γούστα της χούντας και τα κέφια της την συγκεκριμένη ημέρα. Έπειτα (αυτή η λέξη πάντα μου θυμίζει πίτα, από σπανακόπιτα, μέχρι μηλόπιτα και κάτι παθαίνω), θα έχει παραθυράκια και εξαιρέσεις. Για να μπορεί η καλή χούντα να αθωώνει τα δικά της παιδιά. Αλλά βέβαια στα εξωτερικά, στα αφεντικά τους, που θέλουν να κάνουν οτι κρατάνε τα προσχήματα, θα δείξουν καλή θέληση και διαθέση. Και καλά. Γιατί και οι άλλοι το ξέρουν, όλοι το ξέρουν οτι αυτά είναι καραγκιοζιλίκια και δε μπορεί ο ρατσιστής να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα καταδικάζει τον εαυτό του, αλλά να’χαμε να λέγαμε.

Τελικά, οι λίγες περιπτώσεις ρατσιστών που θα καταφέρνουν να πάνε στα δικαστήρια, θα αθωώνονται, είτε γιατί θα ξεφεύγουν από τον Μπάμπη, τον κολλητό μπάτσο, της κυρα-Μαριγώς ντε, απέναντι, που όμως παρ’όλα αυτά δε θα τον βλέπει ποτέ, είτε γιατί θα παίρνουν τρελόχαρτο και θα το παίζουν κατακαημένοι προβληματικοί και η άδικη κενωνία τους κατατρέχει και οι Εβραίοι τα φταίνε όλα, αυτοί τους έκαναν ρατσιστές που σταύρωσαν τον ανύπαρκτο (μάλλον) χριστουλάκο τους και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές.

Και σε μια επίδειξη εξουσίας, απόλυτης δύναμης και υπεροψίας, η τριτοκοσμοκομματική χούντα θα γυρίσει μπούμεραγκ τον νόμο σε όλους όσους χάρηκαν οτι αυτός ο νόμος θα λειτουργήσει όπως πρέπει και δε θα έχουμε άλλα ρατσιστικά εγκλήματα. Γιατί αυτοί που χάρηκαν, είναι οι ίδιοι που έχουν μικρή μνήμη, μικρότερη αντίληψη και ελάχιστη κρίση, ώστε να θυμηθούν, να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν οτι οι ίδιοι άνθρωποι που γκρέμισαν μια χώρα, δολοφόνησαν τους χιλιάδες που αυτοκτονούν, κατέστρεψαν τα όνειρα και τις ζωές εκατομμυρίων άλλων και έστειλαν μετανάστες εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, είναι οι ίδιοι που που ψήφισαν νόμους που τους αθωώνουν από όλα αυτά τα εγκλήματα και ακόμα περισσότερα, όπως χρηματιστήρια, βατοπαίδια, μίζενς, τράπεζες, ξεπουλήματα, ιδιωτικοποιήσεις κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ.

Μπούμεραγκ εννοώ οτι αυτός ο νόμος, ενώ θα φαίνεται οτι είναι αντι-ρατσιστικός, δε θα εφαρμόζεται ποτέ, ίσως σπάνια έτσι για τα μάτια του κόσμου, του λαγού και της κουκουβάγιας, σε περιπτώσεις ρατσισμού. Θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος θα προτρέπει σε βία εναντίον άλλων -επιλεγμένων άλλων. Και με μια κίνηση (των) ΜΑΤ, θα μαζεύουν όσους από αυτούς που υποπέφτουν και σκοτώνονται στην αντίληψη τους (όση έχουν και όπως και αν είναι αυτή η καημένη), προτρέπουν για “ξύλο στους φασίστες”. Και θα σου πω και γιατί. Γιατί “οι φασίστες δεν είναι φασίστες, είναι καλοί πατριώτες Έλληνες”, και σύμφωνα με αυτό εσύ είσαι ο εγκληματίας που υποκινείς και εξωθείς σε βία εναντίον Ελλήνων, άρα είσαι και ρατσιστής.

Και μη μου πεις οτι τους δίνω ιδεές, έχω μια ελάχιστη φαντασία, αλλά τα τέρατα και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει όλο αυτό τον καιρό, με τίποτα δε θα μπορούσα να φανταστώ. Και να μπορούσα, που δε μπορούσα, δεν είμαι αρρωστάκι, δε θα τα έγραφα ποτέ, από φόβο να μη φανώ υπερβολική. Όλα είναι σχετικά. Αν σου έλεγα πριν από 7 χρόνια, για παράδειγμα, μόνο μία από τις ειδήσεις της κάθε ώρας αυτού του χρονικού διαστήματος, θα με έλεγες τρελή και με τα δίκια σου. Και ούτε καν ειδήσεις. Να σου έλεγα, ας πούμε, οτι τα αυγά είναι πολιτικοί εκπρόσωποι της δημοκρατίας ή οτι ο Κουνέλης είναι σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πα-ΣΟΚ (το οποίο έχει πατώσει και δεν πιάνει ούτε 6%) και τον Σάμαρας, που από παιδί που κοιτούσε τους τοίχους, έγινε πρωθυπουργός.

Θα μου πεις, εδώ ήταν ο ΓΑΠ, γιατί να μην είναι ο άλλος? Τί έχει δηλαδή λιγότερο? IQ? Ίδιο. Τσεκ. Βλέμμα αετίσιο? Τσεκ. Σπουδές στα εξωτερικά, πιτσαρίες και σκούπες? Τσεκ. Μεσσιανικό σύνδρομο? Τσεκ. Αποσύνδεση από το περιβάλλον? Τσεκ. Έχουν και άλλα κοινά, αλλά είναι εκτός θέματος το θέμα και καλύτερα να επιστρέψω στο θέμα που ξεκίνησα για να κλείσω το θέμα.

Το θέμα είναι οτι αρχίδια μάντολες. Αυτός ο νόμος κάθε άλλο παρά αντι-ρατσιστικός θα είναι και όπως κατάλαβες και από τον τίτλο, εισηγούμαι οτι θα είναι αντι-αντι-ρατσιστικός και οτι θα μαζεύουν όσους παίρνουν μυρωδιά να λένε “ξύλο στους φασίστες”. Και επειδή εσείς της τριτοκοσμοκομματικής δεν είστε πολύ έξυπνοι, το αποδεικνύετε καθημερινά, να θυμίσω οτι όσους περισσότερους μαζεύετε, τόσο περισσότερο οι ίδιοι αποδεικνύετε τί είδους χουντάρα είστε. Και όσα περισσότερα βιβλία βγάζετε στα δελτία και τα πρωτοσέλιδά σας, τόσο μεγαλύτερες και ξεκουμποτότερες (εχμ, μη δίνεις σημασία, ένα μικρό εγκεφαλικό είναι μόνο) ρόμπες θα γίνεστε παγκοσμίως. Και τόσοι περισσότεροι  ηλίθιοι κάθε φορά θα βλέπουν την πραγματικότητα και θα χάνετε και τους ελάχιστους ψόφους που σας δίνουν οι ψοφοφόροι σας.

Αυτά προς το παρόν. Πάω να διαβάσω οιήση Δημουλίδου. Εχ, τυπογραφικό, σχώρα με. Οίηση Δημουλά εννούσα. Γαμώ. Ποίηση, όχι οίηση. Οίηση είναι η αλαζονεία, η μεγάλη ιδέα που μπορεί, λέμε τώρα, να έχει κάποιος για τον εαυτό του. Μακριά από την Δημουλά αυτά. Τη μεγάλη ποιήτρια, πνευματικό τεκνό (ή και έμβρυο) του τόπου, αυτό το τέρας καλλιέργειας πατάτας της οποίας ο πισινός δε χωράει στο ίδιο παγκάκι με μετανάστες.

Και αφού η Ελλάς δεν την χωράει, ας πάει μετανάστρια σε κάποια άλλη χώρα, που έχει και άλλους Έλληνες μετανάστες και που διαθέτει παγκάκια για μεγαλύτερους πισινούς. Και ας θυμάται οτι τους πολυαγαπημένους της συνέλληνες δεν τους έδιωξαν οι μετανάστες από την Ελλάδα, αλλά οι δυνάμεις της νομιμότητας και των κόκκινων γραμμών, βρακιών και σπυριών. Και ίσως μερικοί από αυτούς τους μετανάστες συνέλληνές της να ακούνε στη δουλειά τους, στην Γερμανία, “πάρε ένα ευρώ, παλιοέλληνα”, ή κάτι σαν αυτό με τα παγκάκια, π.χ. “αυτοί οι Έλληνες, στο διάλειμμα μας πιάνουν όλα τα τραπέζια στην καφετέρια”.

Και όχι, βλάκα Θανάση, δεν την φθονώ και δεν περίμενα να βγάλω κανένα άχτι. Δεν περίμενα τίποτα, γιατί έπαψα να έχω τυφλή πίστη και θαυμασμό σε ανθρώπους. Δεν έχω κάτι να χωρίσω με την θεία, δεν είμαι ποιήτρια, δεν είμαι γειτόνισσά της, δεν έχουμε να χωρίσουμε χωράφια, ούτε Νόμπελ (έχω μεγαλύτερα όνειρα στη ζωή μου από την αναγνώριση μιας κλίκας που ίδρυσε έμπορας όπλων και που βράβευσε, μέσα σε άλλους, την Τέζα-Τερέζα την βασανίστρια των φτωχών Ινδών που έδινε άφεση αμαρτιών στην Μποπάλ και τον καριόλη, υπεύθυνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τσαρλατάνο των οικονομικών με κόμπλεξ κατωτερότητας και φίλη την Θάτσερ, Φρίντμαν.

Η Δημουλά δε μου είναι και δεν της είμαι τίποτα απολύτως. Θα διαφορούσα πλήρως για την ύπαρξή της, αν δεν άνοιγε το στομά της. Αφού το άνοιξε, όλοι έχουν δικαίωμα να την κρίνουν. Η ίδια το λέει, οτι την ζηλεύουν επειδή δεν είναι καμμία τυχαία, Σεφέρης, Νόμπελ, Ελλάς, μπλα μπλα. Δεν είναι η γιαγία μου, που έχει το ακαταλόγιστο και λέει μαλακίες όλη μέρα για να γελάμε τα εγγόνια της με την γεροντική της άννοια. Περνιέται για ποιήτρια. Εξάλλου εμείς την πληρώνουμε να αναπτύσσει την σκέψη της και να καταλήγει σε ρατσιστικές και μισάνθρωπες ιδέες που δεν κολλάει να τις εκφράσει και δημόσια. Θα μου πεις χτύπημα κάτω από τη ζώνη και επιχείρημα του πισινού. Θα συμφωνήσω. Δεν ήμουν σίγουρη αν έπρεπε να το χρησιμοποιήσω. Έχω ενοχές και που το σκέφτομαι έτσι. Δε μου ανήκει, επειδή την πληρώνω. Από την άλλη μου ανήκει, επειδή την πληρώνω. Καταλαβαίνεις το πρόβλημά μου. Μπορεί να έχω άδικο, αλλά κάτσε να στο εξηγήσω.

Γιατί, δηλαδή, περίμενουμε από τους μπάτσους και τους πολιτικούς να μας σέβονται αφού τους πληρώνουμε, να μας υπηρετούν, υποτίθεται, ενώ από τους “πνευματικούς” πισινούς δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε το ίδιο? Είναι που γκρεμίζεται και το τελευταίο καστράκι στην άμμο, κάποιων λίγων, όπως ο φίλος μου ο Θανάσης, που αφού συνειδητοποίησε οτι πληρώνει τους μπάτσους για να τον δέρνουν, τα χημικά για να του τα πετάνε στη μούρη, τους πολιτικούς για να τον κλέβουν, να τον βιάζουν και να τον κατηγορούν και οτι έφταιγε, γιατί ήταν πολύ προκλητικός με αυτό το μίνι (που δε φορούσε ποτέ το παιδί, αλλά ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες, ήταν καυτό και τα φάγατε όλοι μαζί), τους πανεπιστημιακούς να ξεπουλάνε την ανώτατη παιδεία, τους συνδικαλιστές να ξεπουλάνε τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους να τον ταϊζουν μαλακία, ψέμα, αισχρότητα, φόβο, βία, μίσος και αυγά, τώρα βλέπει και τους πνευματικούς πισινούς να κάνουν λίγο απ’όλα τα θελήματα των παραπάνω, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Και έχω να σου πω, φίλε Θανάση, οτι είσαι μαλάκας. Γιατί αυτό συμβαίνει πάντα και μέχρι να το πάρεις χαμπάρι εσύ… Παπάρια, Θανάση. Δε θα το πάρεις ποτέ αγόρι μου. Γιατί μαλάκας γεννήθηκες, μαλάκας θα πεθάνεις. Μας παίρνεις και εμάς στον χοντρό λαιμό σου, βέβαια, αλλά τί να κάνουμε. Αυτό είναι το τίμημα της μαλακίας. Ένας την έχει, όλοι ακούμε το “μάιντ δε ΓΑΠ”. Επειδή εσύ είσαι μαλάκας, Θανάση. Κατάλαβες, Θανάση? Δεν υπάρχουν πνευματικοί πισινοί, Θανάση. Υπάρχουν καλές και κακές ιδέες, μαλάκα Θανάση. Αλλά άλλη φορά αυτό, με κούρασες, Θανάση.

Αυτά (πάλι, ελπίζω να τα καταφέρω αυτή τη φορά και να μην παρασυρθώ), προς το παρόν (αυτά σας τα ξανάπα, ξέρω). Να μου το θυμηθείς, που με τον αντι-αντι-ρατσιστικό νόμο θα μαζεύουν όσους σχολιάζουν τα τσιράκια τους συστήματός των (μαλακίες, γράφε κανονικά ρε. -Ό,τι θέλω θα κάνω, μόνο αι ποιήτριαι έχουν το δικαίωμα να λένε μαλακίες?). Κάθε χούντα που σέβεται τον εαυτό της διατηρεί και συντηρεί την ακροδεξιά, της οποίας είναι αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι, αλλά στα εξωτερικά το παίζει μαντάμ. Σαν τον παντρεμένο νοικοκυραίο με 2 παιδιά που πηδάει αγοράκια το Σαββατόβραδο και στο Κυριακάτικο τραπέζι το παίζει πριγκήπισσα Σίσσυ, μη μου άπτου (από το ευαγγέλιο του Τζώνι είναι αυτό, όχι να μη νομίζεις οτι έχεις να κάνεις με καμμία τυχαία) και πολλά βαρύς, βαρβατίλας άντρας που δε σηκώνει κουβέντα και σκάσε μωρή γυναίκα, μη σου χώσει μπουνίδι. Ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του. Μπορεί να την γλιτώσει ο κυρ-Τάσος ο πισωγλέντης, αλλά μπορεί και να αποκαλυφθεί το μυστικό του και να γίνει της πουτανάρας το κάγκελο, ρόμπα σε όλη τη γειτονιά και το σόι, άσε που ίσως μπει και φυλακή για αποπλάνηση και βιασμό ανηλίκου. Καθόλου επιδέξια και δεξιοτεχνική η αλληγορία μου, ξέρω, αλλά εμένα μου άρεσε και είπαμε, είναι υποκειμενικά αυτά, το έπιασες Θανάση?

Σημ. 1*

Αυτό από ένα παλιό παραλήρημα της Λίφο για την ποιήτρια και τον Νίκος-Ντουμπάι-Δήμου, μιας και οι ίδιοι τώρα θα τσιρίζουν οτι η Δημουλά είναι γραία και να την ζγωράμε, δεν ξέρει τί λέει: “Η κυρία Δημουλά μπορεί να έχει μια τάση προς το δραματικό, όμως οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι πάντα διαλεγμένες με προσοχή.” Και λίγο παρακάτω: “Πατρίδα μου είναι η γλώσσα”, λέει η κυρία Δημουλά.” Αστείο να έχεις πατρίδα τη γλώσσα και να βλέπεις μετανάστες. Μάλλον δεν είναι άπατρις, αλλά άγλωσση.

Σημ. 2*

Περιμένεις κάτι άλλο από ποιήτρια που, πάλι στη Λίφο, λέει: “Δεν υπάρχει καμία να ανάγκη να διαβάζει ο κόσμος ποίηση ή λογοτεχνία. Διαφωνώ με αυτό που λένε «είναι ανάγκη». Για ποιο λόγο; Ο κόσμος έχει βάσανα που δεν του τα λύνει κανένα ποίημα, παρά μόνο η ίδια η λύση των προβλημάτων του. Ας αφήσουμε πια την καλλιέργεια της ψυχής. Αν ξεκινάς να διαβάζεις ποίηση, τουλάχιστον μην το κάνεις λάθος. Είναι και αυτό μια κακή νοθεία… Είναι Ζίμενς (γελάμε).” Κακώς δεν το πήρε το Νόμπελ, είναι ακριβώς της αισθητικής, ποιότητας και επιπέδου των Νόμπελ η Δημουλά. Και της άξιζε πέρα ως πέρα.

Σημ. 3*

Κική Δημουλά, με εγγύηση, χρυσή σφραγίδα και τη βούλα των κλούβιων αυγών. Αυτό θα πει παρεξήγηση, αυτή τους μισεί, αυτοί την λάτρεψαν. Και τώρα, πάω να διαβάσω το ραβασάκι των 32 διανοούμενων Ελλήνων (μέσα σε αυτούς και η Κική) που μας προτρέπει να το βουλώσουμε και να δεχτούμε τα μνημόνια. Έτσι είναι, αν πληρώνεσαι από το κράτος από την προτελευταία μέχρι την τελευταία χούντα και βρεβεύεσαι και παίρνεις το κολατσιό σου με αυτούς, θα πεις και τον καλό σου τον λόγο. Ζήτω οι ακαδημαϊκοί που μας λένε οτι δεν είναι ανάγκη να διαβάζουμε. Ναί ρε, να δουλεύετε για να ψωνίζετε τσάντες και παπούτσια, τι καλλιέργειες της ψυχής και μαλακίες είναι αυτά? Αυτά δεν είναι για την πλεμπάγια, εσείς μόνο θα δουλεύετε και θα ψωνίζετε, αυτές είναι οι ανάγκες σας. Και αν ποτέ θελήσετε να διαβάσετε ποίηση, να ρωτήσετε τη Δημουλά ποιός είναι ο σωστός ο τρόπος. Αμέρικαν μπαρ το κάναμε εδώ μέσα. Ο καθένας διαβάζει ό,τι θέλει, όπως το θέλει, όποτε το θέλει. Πώς την είδατε ρε? Να πάρετε τη ψωμί από το στόμα των επαγγελματιών διανοούμενων ρε? Λίγο σεβασμό στις κωλόγριες, δε σας ζητάνε πολλά. Να το βουλώνετε, να δέχεστε τα μνημόνια, να δουλεύετε -οι υπερτυχεροί, να ψωνίζετε, να πληρώνετε φόρους, για να πληρώνεται η Δημουλά να σας λέει να το βουλώνετε, να δέχεστε τα μνημόνια, να δουλεύετε -οι υπερτυχεροί, να ψωνίζετε, να πληρώνετε φόρους.

Σημ.4 * Ουπς, το ξανάκανα, που λέει και η άλλη ατάλαντη χαζή. Είπα θα κλείσω πριν από 17 παραγράφους, αλλά παρεσύρθησον. Ζγώρα με, είμαι μικρή και αθώα και χαζή και δε φταίω. Μου αποσπούν και την προσοχή τα βυζιά μου συνεχώς, που να συγκεντρωθώ. Καταλαβαίνεις. Τουλάχιστον δεν είμαι πνευματικός πισινός, ούτε διανοούμενη. Και ουδέποτε έχω βραβευτεί από την χούντα, ούτε από αυτήν, ούτε από την προηγούμενη. Ούτε προτάθηκα για βράβευση από ιδρύματα εμπόρων όπλων και ιδρυτών της δυναμίτιδας. Τώρα ο Θανάσης μπορεί να θεωρήσει οτι ζηλεύω. Αλλά ο Θανάσης είναι μαλάκας, τα είπαμε αυτά και συν της άλλης (ποιανής άλλης δεν έχω ιδέα) ο Θανάσης να πάρει το χαπάκι του. Πάντως δεν είναι τυχαίο, τόσα ψυχολογικά ο Θανάσης και να ψοφίζει Σήμερο. Και στην τελική, Θανασάκη μου, επειδή εσύ είσαι βλάκας και δεν αντιλαμβάνεσαι τί συμβαίνει γύρω σου, τί διαβάζεις και τί βλέπεις, δε σου φταίμε εμείς. Άντε μπούλη μου, άντε στον πρόεδρά σου να παινεύετε ο ένας τον άλλον για τη μοναδικότητά σας.

Σας αγαπώ όλους (εκτός από τους οιηματίες, τους Θανάσηδες και τους αντι-αντι-ρατιστικούς νόμους για να μη μιλάει η γειτονιά). Και μην ξεχνιόμαστε, ξύλο στους φασίστες,